This Secluded Post-and-Beam Masterpiece Seeks 1.3M

This Secluded Post-and-Beam Masterpiece Seeks 1.3M

Built in 1979, the house remains reachable only by a 200-foot-long trail through verdant greenery.

The gallery space also opens into the main living area, where wall-to-wall windows overlook the secluded yard and drench the space in natural light. Furness utilized the post-and-beam design to divide spaces in simple and elegant ways.

As the principal of Furness Associates and a professor at Cambridge University, architect Syd Furness designed a wide range of well-known buildings across Britain. His own family home, however, is perhaps one of his most celebrated works. The simple structure is a case study in minimalist, post-and-beam architecture and has been remarkably preserved since its initial construction in 1979.

Architect Syd Furness built this four-bedroom home in 1979 for his family. Set within a clearing at the back of the property, the single-story design remains one of the most outstanding examples of modernist architecture in Cambridge.

Architect Syd Furness built this four-bedroom home in 1979 for his family. Set within a clearing at the back of the property, the single-story design remains one of the most outstanding examples of modernist architecture in Cambridge.

Photo courtesy of The Modern House

As with most architect-owner homes, the single-story structure also encapsulates Furness's professional philosophy, some of which was inspired by the work of Frank Lloyd Wright. Parallels to Wright's work are evident by this home's organic design and construction, most notably its graceful use of timber framing to accommodate challenges in reaching the site's relatively secluded location. Accessible only by a 200-foot-long path from the street, the property's lack of easy access by vehicles led Furness to employ a simple post-and-beam construction method for the home.

A look at the walkway that connects the secluded home with a designated carpark along the street. Mature hedges and a canopy of trees create a picturesque setting.

A look at the walkway that connects the secluded home with a designated carpark along the street. Mature hedges and a canopy of trees create a picturesque setting.

Photo courtesy of The Modern House

Interior spaces are built around a corridor defined by a central row of posts, off which each of the living areas and bedrooms are located. No matter the space, the continuous line of windows along the front and rear facade provide a constant stream of natural light. Keep scrolling for a tour inside this dreamy home, currently listed for 1,295,000.

An entrance at the side of the home opens up into a small gallery space, complete with a Japanese-inspired shelving unit for displaying artwork and collectibles.

An entrance at the side of the home opens up into a small gallery space, complete with a Japanese-inspired shelving unit for displaying artwork and collectibles.

Photo courtesy of The Modern House

See the full story on Dwell.com: This Secluded Post-and-Beam Masterpiece Seeks 1.3M
Related stories:

Back to blog